Peťina krátká zpráva z první české konference o výkonnostním Facebook marketingu

K mé velké radosti (není myšleno ironicky :)) jsem byla opět vyslána konferenci. Tentokrát se jednalo o první českou konferenci o výkonnostních kampaních na Faceboooku v České republice. Tuto konferenci pořádal newsfeed.cz, který všichni u nás v Expertii rádi čteme, takže jsem byla velmi zvědavá a očekávání jsem měla vysoké.

Když jsem v prosinci byla na konferenci CopyCamp, zahltila jsem vás, laskavé čtenáře našeho blogu, mnoha informacemi v dlooooouhém článku. Tentokrát jsem se rozhodla, že odložím téměř popsaný newsfeed DAY deníček a v pěti bodech vám prozradím to nejdůležitější, co jsem si z celé konference odnesla. :)

5 super užitečných poznatků z newsfeed DAY? Tady jsou …


1. Velký Facebook nás hodně sleduje

“Facebook sleduje u každého uživatele, který jej používá, přes 2 miliony signálů chování,” uvedl Karel Tlusťák (CEO v Business Factory a ROI Hunter). Tyto signály se pak využívají pro tvorbu publik, na které cílíme naše reklamy na Facebooku.

2. Lidé jsou závislí na Facebooku … a na mobilech

Pavel Tekel, který je přímo z Facebooku, kde má na starosti agentury v CEE regionu, nám prozradil, že lidé tráví 90 % času na Facebooku na svém mobilním telefonu. To je obrovské číslo, které musí změnit pohled správců facebookových kampaní. Musíme se soustředit na správný formát reklamy i na specifické chování uživatelů na mobilu.

3. Necelé dvě sekundy rozhodnou

Pavel nám také prozradil, že zaujmout uživatele na mobilu bývá extrémně obtížné, protože na to my, online marketéři, máme pouhých 1,7 sekundy (na PC 2,5 sekundy). Nejoblíbenější u uživatelů jsou a budou videa. Řidit se však musíme několika pravidly. Havní poselství videa a značka se musí objevit, co nejdříve, střih musí být dynamický, stopáž krátká a video musí být uzpůsobeno tak, aby sdělení dávalo smysl i bez zvuku. Formát by měl být čtvercový, nejlépe vertikální. Vertikální formát totiž umí zabrat celou obrazovku mobilu uživatele a získat tak jeho plnou pozornost! V neposlední řadě se musí z příběhu uživateli rozbušit srdce. Nelehký úkol? Výzvy jsou přece super!

4. Je možné, že brzy si uživatel bez bota ani boty nekoupí 

Nové možnosti reklamy na Facebooku (a Instagramu) jsou většinou zbytečně v pozadí. Přitom je uživatelé rádi zkouší, protože je neznají. To je logické. Správné využití těchto novinek pak často vede k hezkým číslům v reportu i k reálným pozitivním výsledkům pro klienta. Daniel Šilha (SocialSharks) využil reklamu v Instagram Stories a skvěle ji propojil s Messenger botem. Díky propojení dvou zajímavých a relativně nových možností inzerce s dobrými nápady vznikla úspěšná kampaň pro Kinder Bueno. 

5. Který to byl klik?

Nebuďme smutní, pokud lidé nenakupují hned a všechno, co inzerujeme. Pan Danilo Campisi (kiwi.com) nám prozradil zajímavé zjištění, které změnilo jejich pohled na ten poslední klik v řadě. V Kiwi totiž spočítali, že uživatel udělá průměrně 56 interakcí od toho, kdy začne o letence přemýšlet, až po okamžik, kdy si ji skutečně koupí. Vyplatí se proto shromažďovat data i testovat kampaně. Který z kliků byl ten, který vedl k nákupu? Všechny kliky, protože pouze společně vedly k úspěchu.

Dávám Like

Děkuji organizátorům za toto téma, oceňuji pestrý výběr řečníků a perfektní moderátorku Pavlínu Louženskou, která byla zábavná i pohotová.

Toto je největší krasavice mezi kartičkami z konferencí v mé sbírce.

Taška byla plná dárků. Překvapením byly ponožky, velmi příjemné ponožky.

Přemýšlím, kam to nalepit tak, aby to všichni viděli.

Tenhle diář, kde se dají plánovat kampaně, mě dostal! Je boží. :) Můžu plánovat i bez mobilu, bez notebooku, bez internetu i bez elektřiny (jen za svitu svící).

Petra Ondráčková

Další články

Expertia na konferenci Marketing Festival 2024 v Brně

Byli jsme na Marketing Festivalu 2024 v Brně! Rychle a stručně o tom, co nás nejvíc zaujalo

Přinášíme autentické zápisy a zážitky našich tří účastníků konference Marketing Festival 2024 v Brně.

Překlady v digitálním marketingu: Proč je kvalitní lokalizace klíčem k úspěchu

Překlady v digitálním marketingu: Proč je kvalitní lokalizace klíčem k úspěchu

Plánujete expanzi do zahraničí? Proč je lokalizace v digitálním marketingu tak důležitá a jaké jsou nejčastější chyby?