Nepodceňujeme důležitost dovolené :)

Dovolená je důležitá. Odpočinek je důležitý. Zní to jako jasná věc, ale v dnešní uspěchané době na to mnoho lidí zapomíná a odpočívat už ani neumí. Práce a povinnosti mají prioritu a často se v nabitém programu nenajde ani chvilka na kafe, natož týden či dva na hezkou dovolenou. Je to škoda, protože udělat si čas na sebe se nakonec skutečně vyplatí. 

Vše je v cajku! Tak já jedu

U nás v Expertii řešíme dovolené jednoduše. Snažíme se navzájem se prostřídat a před dovolenou si každý člen týmu vyřídí všechny neodkladné záležitosti. S předstihem informuje klienty, se kterými je v pravidelném kontaktu, o své plánované dovolené a zeptá se, zda nemají něco, co by před ní potřebovali vyřešit. Během své dovolené má pak daný člen týmu svého zástupce (většinou je to Mirek), kterého klienti mohou bez obav kontaktovat, pokud by potřebovali s něčím urgentně pomoci. Během celé doby dovolené si ještě nastavíme automatickou odpověď v emailu informující o dovolené i s kontaktem na zástupce. Díky těmto opatřením se nám ještě nestalo, že by byla dovolená někoho z týmu problém. Všichni si tak můžeme užít dovolenou bez starostí. 

Podstata dovolené tkví v tom, že nepracujete :)

Tohle je má osobní zkušenost. Nedělejte to, že si řeknete, že na dovolené doděláte jen „pár věcí“. Já to takto udělala několikrát a vždy to skončilo tak, že jsem pracovala mnohem víc. Do práce jsem se ponořila a z večerní procházky k moři nebylo nic. 

Úplně nejlepší tak pro mě je, když nechám doma notebook (poučena z minulosti, takhle už to svědomitě praktikuji). Jo, můžu si něco zkontrolovat na mobilu, ale je dost náročné na něm dělat něco komplexnějšího. Ideální je vyhýbat se všemu spojenému s prací i na něm. OK, pár minut denně nenaruší dovolenkový program, naruší ale vaše dovolenkové naladění. Na těch pár minut vás to zase hodí do běžného života, kde máte povinnosti a nemůžete se celý den slastně povalovat na pláži, objevovat nepoznané či si dát několik drinků a odtančit do postele s vědomím, že budík zůstal doma a váš to-do list s ním. Tak si to nedělejte. Neochuďte se o ten pocit, že nemusíte nic a můžete všechno (skoro), který si dopřejete jen na pár vzácných dní v roce. 

Něco jiného je to jistě u digitálních nomádů, kteří cestují a zároveň pracují pravidelně. Je to jejich životní styl. Pokud si ale uděláte dovolenou u moře jednou za rok, tak si ji pořádně užijte a práci dejte vale. To je moje rada. Děkovat nemusíte. Pošlete mi pohled. :-P
 

Měli by si podnikatelé dopřát dovolenou? Jednoznačně ano!

Už třetím rokem vedeme web Průvodcepodnikáním.cz pro našeho klienta ČSOB. A pokud potřebujete další informace a argumenty, proč si vzít dovolenou, tak koukněte na článek Podnikáte? Nepodceňujte důležitost dovolené. Doufáme, že po jeho přečtení už si dovolenou naplánujete, za chvilku sbalíte kufry, dopřejete si relax a užijete léto. :)   

Petra Ondráčková

Další články

Expertia na konferenci Marketing Festival 2024 v Brně

Byli jsme na Marketing Festivalu 2024 v Brně! Rychle a stručně o tom, co nás nejvíc zaujalo

Přinášíme autentické zápisy a zážitky našich tří účastníků konference Marketing Festival 2024 v Brně.

Překlady v digitálním marketingu: Proč je kvalitní lokalizace klíčem k úspěchu

Překlady v digitálním marketingu: Proč je kvalitní lokalizace klíčem k úspěchu

Plánujete expanzi do zahraničí? Proč je lokalizace v digitálním marketingu tak důležitá a jaké jsou nejčastější chyby?