Jaké čteme knihy?

Knihy máme rádi a ty dobré necháme, aby ovlivnily náš osobní i pracovní život. :) Jaké knihy z oboru i mimo něj bychom doporučili?

Naše linkbuilderka Míša Matanelli 

Jakou knihu o linkbuildingu bys doporučila?

Ultimate Guide to Link Building od Erica Warda & Garretta Frenche

Kvalitních knížek o linkbuildingu moc není, ale tohle je učebnice, kterou si každý linkbuilder a SEO specialista musí přečíst. Na knižních pultech už leží nějaký ten rok, ale základy zůstávají stejné a pevné jako skála. Nejen samotní linkbuildeři, ale také majitelé webů a e-shopů by do ní aspoň očkem mohli nahlédnout. Ať se vyvarují nesmyslným nabídkám získávání zpětných odkazů, které ještě pořád můžete na internetu najít. Knížka mě ubezpečila o tom, že dělat věci jinak a lépe můžeme vždycky.

Co je momentálně na tvém nočním stolku, co čteš pro radost?

Aktuálně čtu knížku Hluboká práce od Cala Newporta a Slámu v botách 2 od Veroniky Kyčery Kučerové.

Máš nějakou oblíbenou knihu zaměřenou na seberozvoj?

Ráda vzpomínám na knížku Konec prokrastinace od Petra Ludwiga.

Naše copywriterka a specialistka na sociální sítě Táňa Brederová

Jakou knihu pro copywritery bys doporučila?

I když nejde vyloženě o knížku o copywritingu, rozhodně doporučuji Myšlení rychlé a pomalé od Daniela Kahnemana. Tato nečekaně zábavná kniha mě naučila přemýšlet o světě, komunikaci a myšlení lidí jinak. Pochopila jsem třeba, proč se lidé většinou rozhodují blbě, byť se to příčí zdravému rozumu, proč sebou nechají tak často manipulovat, ale třeba také, že statistika je nesmírně vzrušující obor!
 

Co je momentálně na tvém nočním stolku, co čteš pro radost?

Obecně fandím kvalitní žurnalistice, takže na nočním stolku se mi většinou válí štosy časopisů. Hodně jsem se začetla také do knížky Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla. Z beletrie fandím už od dětství ruské klasice, která jde vždy neuvěřitelně do hloubky.

Máš nějakou oblíbenou knihu zaměřenou na seberozvoj?

Nemám. Jsem přesvědčená, že jsou dnes lidé tolik zahlcení informacemi o seberozvoji, že jim už na samotný seberozvoj nezbývá čas. Nejlepší seberozvoj je pozorování světa kolem a povídání si s lidmi!

Náš šéf Mirek Rojek

Jaká kniha pro SEO specialisty Tě nejvíce ovlivnila?

K oboru mě přivedla knížka od Radima Smičky Optimalizace pro vyhledávače. Tehdy při výrobě webu pro penzion našich rodičů jsem hledal informace, jak dostat stránky výš ve vyhledávačích a v té knížce bylo na tu dobu a pro mou potřebu vše. 😀

Jakou knihu bys doporučil pro lidi, kteří stejně jako Ty vedou tým (úžasných 😝) lidí? 

Později, když už jsem pracoval v agentuře Ataxo a měl jsem na starosti SEO tým, jsem řešil efektivitu a organizaci práce. Přišel jsem na chuť metodě GTD. Kniha Getting Things Done od Davida Allena mi hodně pomohla uvědomit si, jak si řídit čas a delegovat. Nejprve jsem aplikoval čisté GTD, postupně jsem si ale metodu „přiohnul“, aby více vyhovovala mé konkrétní situaci.

Jaké kniha v současnosti Tě nejvíce ovlivnila a nadchla? 

Nedávno jsem dočetl skvělou knihu Faktomluva od Hanse Roslinga. Donutí člověka přemýšlet pozitivněji o vývoji lidstva, když někdy máme pocit, že svět zrovna nespěje ke světlým zítřkům. A hlavně koukat na svět přes data a dávat je do správného kontextu. 

Trochu na podobné téma mám rozečtenou knihu WTF od Tima O’Reillyho. Jinak zvykl jsem si knížky číst v tabletu, výjimečně i v telefonu. Sice listování papírovou knihou má své kouzlo, ale mít možnost si přečíst jakoukoliv knihu kdekoliv a kdykoliv je prostě fajn.

Naše specialistka na sociální sítě a copywriterka Petra Ondráčková

Jakou knihu z oboru bys doporučila? 

Kvůli téhle otázce, kterou jsem si navíc sama vymyslela, jsem skončila v zajetí knih. Po chvíli koukání do knihovny ale instinktivně vytahuji knihu Jak psát reklamní text od Zdeňka Křížka. Uf. A najednou se mi to vybavuje. Tak 5 let zpět. Jak jsem ji četla. A snila o tom, že budu dělat to, co dělám teď. Takovej základní kámen toho všeho. Skoro zatlačím slzu v oku. 😛 Je pravda, že to není žádnej velkej módní hit od Austina Kleona (nic proti němu, já ho čtu ráda), ale je to úpřímná knížka, která si na nic nehraje a poměrně slušně vybaví mladého reklamního textaře k tvorbě prvních nesmělých řádků. Je tam hodně pravidel, které budou v reklamním textu platit vždycky. Akorát dnes se určitě vyplatí více se odvázat. 😀

A když už jsem se dotkla Austina Kleona. Mám dvě jeho knihy: Ukaž, co děláš a Kraď jako umělec. Obě se věnují radám pro kreativce a tvůrce. I když se mi některé rady zdají dost očividné, určitě se mezi nimi najdou i takové, které vedou k zamyšlení a pomohly mi.

Kniha z oboru, kterou jsem četla v poslední době, je Kreativní copywriting od Anny Sálové. A líbila se mi. Moc. 😀

Co je momentálně na tvém nočním stolku, co čteš pro radost?

Momentálně je tam komínek knih, které jsem si koupila (nebo je dostala) a nestíhám je číst. ☹️ Pokud bych měla ale vybrat jen jeden román, který miluji, bylo by to určitě slavné psychologické drama o milostném čtyřúhelníku Hořký měsíc od Pascala Brucknera. Mimochodem, film je také skvělý.

Úplně z jiného soudku je moje oblíbená kniha od bývalého copywritera, nyní stand-up komika a spisovatele na volné noze, Jiřího Charváta, kterého jsem poprvé viděla na CopyCampu. Jeho humor mě nadchl, začala jsem ho sledovat a pořídila jsem si jeho knihu #Eskejp Na útěku z kanceláře. Pokud vám nevadí absurdní a občas i vulgárnější humor a máte rádi, když se věci nazývají pravými jmény, pak směle do čtení, které vám fakt rozvibruje bránici.
 

Máš nějakou oblíbenou knihu zaměřenou na seberozvoj?

Ráda čtu knihy o psychologii. Úžasná kniha je The 48 Laws of Power od Roberta Greena, která byla prvním dárkem pro mě od mého dnes již manžela. Já jsem ale příliš měkká na to, abych ji dokázala zcela využít. 😀 Pokud jste trošku tvrdší povahy a nebojíte se občas využít slabých stránek druhých, tak s touto knihou v ruce vás čeká zářná budoucnost a zakusíte sladkou chuť moci! 

Náš SEO specialista Peter Gáborík

Jaké knihy momentálně čteš? 

Posledné dve knihy ktoré čítam sú Proč spíme a Dobehni svoj mozog 😀

Proč spíme je kniha, ako už názov prezrádza, o spánku a o kvalitnej regenerácií, a autor tam vysvetluje, aký dôležitý je spánok v dnešnej dobe a všetky jeho výhody na zdravie, psychiku a podobne. Že spánok môže mať zásadný vplyv aj na civilizačné ochorenia ako Alzheimerova choroba alebo rakovina, a ako byť vďaka kvalitnému spánku zdravší, múdrejši, štíhlejší, atraktivnejší a šťastnejší. Fakt super kniha, pomohla mi si uvedomiť, že spánok je omnoho dôležitejší ako si myslíme. 😀

A akurát mi prišla kniha Dobehni svoj mozog, ktorú som dostal ako darček k ročnému predplatnému od Forbesu, takže ju začínam len čítať, a je o tom ako pohyb a cvičenie prospieva mozgu, zlepšuje pamäť, sústrednie, odolnosť voči stresu a podobne. Píše tam aj o tom, že cvičenie má zásadne väčší prospech pre mozog ako kombinovaný účinok liekov, výživových doplnkov a mentálnych cvičenie ako lúštenie krížoviek a riešenie sudoku. A či sa dá zvýšiť IQ cvičením? Podľa autora dá! 

Petra Ondráčková

Další články

Expertia na konferenci Marketing Festival 2024 v Brně

Byli jsme na Marketing Festivalu 2024 v Brně! Rychle a stručně o tom, co nás nejvíc zaujalo

Přinášíme autentické zápisy a zážitky našich tří účastníků konference Marketing Festival 2024 v Brně.

Překlady v digitálním marketingu: Proč je kvalitní lokalizace klíčem k úspěchu

Překlady v digitálním marketingu: Proč je kvalitní lokalizace klíčem k úspěchu

Plánujete expanzi do zahraničí? Proč je lokalizace v digitálním marketingu tak důležitá a jaké jsou nejčastější chyby?